”Le Temps” din 10 decembrie 1940


”GENERALUL ANTONESCU DENUNȚĂ PERSECUȚIILE CONTRA ROMÂNILOR DIN TRANSILVANIA”… ”șeful statului a afirmat că ÎN ROMÂNIA NU SE VA UITA NICIODATĂ CĂ NUMEROȘI ROMÂNI AU FOST UCIȘI ÎN TRANSILVANIA OCUPATĂ DE UNGURI”.

Cotidianul francez ”Le Temps” din 10 decembrie 1940: ”GENERALUL ANTONESCU DENUNȚĂ PERSECUȚIILE CONTRA ROMÂNILOR DIN TRANSILVANIA UNGUREASCĂ”
”BUCUREȘTI, 8 decembrie. Generalul Antonescu a lansat un nou apel la unitatea tuturor românilor în muncă, în cursul unei alocuțiuni pronunțate astăzi la marea manifestație a foștilor combatanți de la București. Referindu-se la problemele româno-ungare, șeful statului a afirmat că ÎN ROMÂNIA NU SE VA UITA NICIODATĂ CĂ NUMEROȘI ROMÂNI AU FOST UCIȘI ÎN TRANSILVANIA OCUPATĂ DE UNGURI. El a adăugat că nu va accepta mâna întinsă de unguri decât dacă persecuțiile contra românilor bdin Transilvania vor lua sfârșit.”
Cuvintele originale ale șefului Statului Român generalul Ion Antonescu, referitor la hortiști: ”Să se respecte drepturile noastre și ale fraților noștri aflați azi în afara granițelor noastre, după cum noi respectăm pe ale străinilor rămași în interiorul granițelor noastre. Mai puțin decât atât nu ni se poate pretinde, mai mult decât atât nu putem să dăm. Sunt acuzat că nu primesc o mână de prietenie care mi se-ntinde. Cum putem primi o astfel de mână când ea era întinsă peste cadavre de frați și schingiuiri de nevinovați?”

Text și foto: Daniel Siegfriedsohn